กระเทียม



ชื่อวิทยาศาสตร์            Allium  sativum L.

วงศ์                              Liliaceae

ชื่อพ้อง                    -

ชื่ออื่นๆ                   กระเทียมขาว กระเทียมจีน เทียม ปะเช้วา หอมขาว หอมเทียม  หัวเทียม Garlic

สารออกฤทธิ์                ajoene (1, 2), allicin (3), diallyl disulfide (4), diallyl monosulfide, diallyl tetrasulfide (5), diallyl trisulfide (4)

 

ฤทธิ์ทางเภสัชวิทยาเกี่ยวข้องกับรักษาโรคเชื้อราในปาก

ฤทธิ์ต้านเชื้อรา

          ได้มีผู้ทดลองฤทธิ์ในการฆ่าเชื้อรา พบว่ากระเทียมสามารถฆ่าเชื้อราได้หลายชนิด โดยอาจจะใช้ในรูปสารสกัดด้วยน้ำ น้ำคั้น หรือใช้กระเทียมสด ดังตาราง ซึ่งเชื้อราเหล่านี้บางชนิดก็เป็นเชื้อราที่ทำให้ลิ้นเป็นฝ้าขาว เช่น Candida albicans, C. tropicalis, C. guilleimondii, C. parapsilosis และ C. lusitaniae เป็นต้น

 

ตาราง ผลการทดสอบเชื้อราของกระเทียม

 

เชื้อรา

สารสกัด/ bulb/สาร

ผลการทดสอบ

เอกสารอ้างอิง

Candida albicans

น้ำ

มีฤทธิ์

3, 6-17

 

 

มีฤทธิ์อ่อน

18

 

น้ำคั้น

มีฤทธิ์

19-23

 

 

ไม่มีฤทธิ์

24

 

น้ำคั้นแห้ง

(lyophilized powder)

มีฤทธิ์

25

 

น้ำมันหอมระเหย

มีฤทธิ์

5, 26, 27

 

 

ไม่มีฤทธิ์

24, 28

 

น้ำมันกระเทียม (garlic oil)

มีฤทธิ์

16, 29

 

เอทานอล

มีฤทธิ์

16

 

เอทานอล-น้ำ (1:1)

ไม่มีฤทธิ์

30

 

เอทานอล (70%)

ไม่ชัดเจน

31

 

เอทานอล (95%)

มีฤทธิ์

32, 33

C. albicans

เอทานอล (100%)

มีฤทธิ์

8

 

 

ไม่มีฤทธิ์

34

 

เอทานอล-คลอโรฟอร์ม (25%)

มีฤทธิ์

27

 

เมทานอล-น้ำ (1:1)

มีฤทธิ์

35

 

โครมาโตกราฟี แฟรกชั่น

มีฤทธิ์

3

 

คลอโรฟอร์ม

ไม่มีฤทธิ์

36

 

กรดอะซิติก (2%)

มีฤทธิ์

37

 

หัว

มีฤทธิ์

21, 27, 36

 

ผง

มีฤทธิ์

38

 

ajoene

มีฤทธิ์

1, 2

 

diallyl disulfide

มีฤทธิ์

4

 

diallyl trisulfide

มีฤทธิ์

4

C. albicans strain ATCC10231

น้ำ

มีฤทธิ์

4, 39

C. albicans 14053

น้ำมันหอมระเหย

มีฤทธิ์

4

C. glabrata

น้ำ

มีฤทธิ์

6

 

น้ำมันหอมระเหย

มีฤทธิ์อ่อน

5

C. guillermondii

น้ำคั้น

มีฤทธิ์

20, 23

 

น้ำ

มีฤทธิ์

6, 12

C. krusei

น้ำคั้น

มีฤทธิ์

6, 20, 23

 

น้ำ

มีฤทธิ์

6, 12, 20

 

น้ำมันหอมระเหย

มีฤทธิ์อ่อน

5

 

กรดอะซิติก (2%)

มีฤทธิ์อ่อน

37

C. lipolytica

น้ำมันหอมระเหย

มีฤทธิ์

40, 41

 

oleoresin

มีฤทธิ์

42

 

 

ไม่มีฤทธิ์

43

C. monosa

น้ำมันหอมระเหย

มีฤทธิ์

27

C. parapsilosis

น้ำคั้น

มีฤทธิ์

20, 23

 

น้ำ

มีฤทธิ์

6, 7, 12

C. pseudoutropicalis

น้ำ

มีฤทธิ์

10, 37

น้ำคั้น

มีฤทธิ์

20

 

กรดอะซิติก (2%)

มีฤทธิ์อ่อน

37

C. rugosa

น้ำคั้น

มีฤทธิ์

20

C. stellatoidea

น้ำ

มีฤทธิ์

6, 12

 

น้ำคั้น

มีฤทธิ์

20, 23

 

หัว

ไม่มีฤทธิ์

36

C. tenuis

น้ำคั้น

มีฤทธิ์

20

C. tropicalis

น้ำ

มีฤทธิ์

6, 7, 10, 12, 23

 

น้ำคั้น

มีฤทธิ์

20, 23

 

น้ำมันหอมระเหย

มีฤทธิ์

4

 

น้ำมันกระเทียม

มีฤทธิ์

29

 

กรดอะซิติก (2%)

มีฤทธิ์อ่อน

37

 

diallyl disulfide

มีฤทธิ์

4

 

diallyl trisulfide

มีฤทธิ์

4

Candida sp.

ไม่ระบุ

มีฤทธิ์

6

 

allicin

มีฤทธิ์

3

 

diallyl disulfide

มีฤทธิ์

4

 

diallyl trisulfide

มีฤทธิ์

4

 

diallyl monosulfide

มีฤทธิ์

5

 

diallyl tetrasulfide

มีฤทธิ์

5

 

ได้มีผู้ทดลองทางคลินิกโดยให้คนไข้รับประทานสารสกัดกระเทียมทุกวัน โดยให้ในขนาดสูงสุดถึง 25 ซี.ซี. โดยไม่ทำให้คนไข้รู้สึกเผ็ดร้อน พบว่าสามารถฆ่าเชื้อ Candida (6) จะเห็นได้ว่ากระเทียมมีประโยชน์ในการรักษาเชื้อราอันเป็นสาเหตุให้ลิ้นเป็นฝ้าขาว

 

หลักฐานความเป็นพิษและการทดสอบความเป็นพิษ

ดูรายละเอียดในแก้เจ็บคอ

 

จากรายงานข้างต้นชี้ให้เห็นว่ากระเทียมฆ่าเชื้อราได้ แต่การอมบ้วนปากจะมีปัญหาเรื่องกลิ่น อาจจะไม่เป็นที่ยอมรับของคนไข้

 

เอกสารอ้างอิง

1.      Yoshida S, Kasuga S, Hayashi N, Ushiroguchi T, Matsuura H, Nakagawa S.  Antifungal activity of ajoene derived from garlic.  Appl Environ Microbiol 1987;53(3): 615-7.

2.      Yoshida S, Nakagawa S, Gokuchi T, Mateura H, Uesugi T.  Isolation of ajoene as a fungicide.  Patent: Jpn Kokai Tokkyo Koho JP 62 263,121 [87 268,121], 1986:5pp.

3.      Barone FE, Tansey MR.  Isolation, purification, identification, synthesis, and kinetics of activity of the anticandidal component of Allium sativum, and a hypothesis for its mode of action.  Mycologia 1977;69:793.

4.      Avato P, Tursi E, Vitali C, Miccolis V, Candido V.  Allylsulfide constituents of garlic volatile oil as antimicrobial agents.  Phytomedicine 2000;7(3):233-43.

5.      Tsao SM, Yin MC.  In-vitro antimicrobial activity of four diallyl sulphides occurring naturally in garlic and Chinese leek oils.  J Med Microbiol 2001;50(7):646-9.

6.      Caporaso N, Smith SM, Eng RHK.  Antifungal activity in human urine and serum after ingestion of garlic (Allium sativum).  Antimicrob Agents Chemother 1983;23(5): 700-2.

7.      Appleton JA, Tansey MR.  Inhibition of growth of zoopathogenic fungi by garlic extract.  Mycologia 175;67:882-5.

8.      Vaijayanthimala J, Anandi C, Udhaya V, Pugalendi KV.  Anticandidal activity of certain south Indian medicinal plants.  Phytother Res 2000;14(3):207-9.

9.      Sasaki JI, Kita T, Ishita K, Uchisawa H, Matsue H.  Antibacterial activity of garlic powder against Escherichia cili O-157.  J Nutr Sci Vitaminol 1999;45(6):785-90.

10.  Ghannoum MA.  Studies on the anticandidal mode of action of Allium sativum (garlic).  J Gen Microbiol 1988;134(11):2917-24.        

11.  Ghannoum MA.  Inhibition of Candida adhesion to buccal epithelial cells by an aqueous extract of Allium sativum (garlic).  J Appl Bacteriol 1990;68(2):163-9.

12.  Phonphok CY.  Effects of garlic extract on growth of various Candida species.  J Natl Res Counc Thailand 1983;15:53-65.        

13.  Imwidthaya S, Plangpatanapanichya A, Thasnakorn P.  Antifungal activity of garlic extract.  Bull Fac Med Tech Mahidol Univ 1978;2(2):67-77.

14.  Kyung KH, Park KS, Kim YS.  Isolation and characterization of bacteria resistant to the antimicrobial activity of garlic.  J Food Sci 1996;61(1):226-9.

15.  Srinivasan D, Nathan S, Suresh T, Perumalsamy PL.  Antimicrobial activity of certain Indian medicinal plants used in folkloric medicine.  J Ethnopharmacol 2001; 74:217-20.

16.  Komsri R, Khunkitti W, Samerpitak K, Piyapromdee K, Loapirukkul J.  Development of microemulsion as an antifungal preparation using garlic extract.  Thai J Pharm Sci 1999;23(suppl.):31.

17.  Adetumbi M, Javor GT, Lau BHS.  Allium sativum (garlic) inhibits lipid synthesis by Candida albicans.  Antimicrob agents Chemother 1986;30(3):499-501.

18.  Elnima EI, Ahmed SA, Mekkawi AG, Mossa JS.  The antimicrobial activiity of garlic and onion extracts.  Pharmazie 1983;38(11):747-8.

19.  Tynecka Z, Gos Z.  Inhibitory action of garlic (Allium sativum) on growth and respiration of some microorganisms.  Acta Microbiol Pol Ser B 1973;5(1):51-62.

20.  Moore GS, Atkins RD.  The fungicidal and fungistatic effects of an aqueous garlic extract on medically important yeast-like fungi.  Mycologia 1977;69:341.

21.  Prasad G, Sharma VD.  Efficacy of garlic (Allium sativum) treatment against experimental candidiasis in chicks.  Br Vet J 1980;136(5):448-51.

22.  Ploddee A, Palakornkol R.  Antifungal activity of garlic.  Undergraduate Special Project Report, 1977:23pp.

23.  Wongcharoentham B.  Studies on the effect of garlic extract on the growth of Candida. Undergraduate Special Project Report, Fac Med, (Siriraj Hosp), Mahidol Univ, Bangkok, Thailand 1978:35pp.

24.  El-Shourbagy MS, El-Ballal AS, Abou Bakr, Hassan MA, Tawfik MS, Ahmed YM.  Breeding potential of locally cultivated garlic (Allium sativum L.) IV. Phytotherapeutic value of improved selections.  J Herbs, Spices & Med Plants 1993;1(3):27-45.

25.  Jezpwa L, Rafinski T, Wrocinski T.  Investigation on the antibiotic activity of Allium sativum L.  Herba Pol 1966;12(1):3-15.

26.  Petricic J, Kupinic M, Lulic B.  Garlic (Allium sativum L.) antifungal effect of some components of volatile oil.  Acta Pharm Jugosl 1978;28:41-3.

27.  Anussorn-Nitisara N, Vudthludomlert AM.  Modification of pharmaceutical preparation of garlics.  Abstr 10th Conference of Science and Technology Thailand, Chiangmai Univ, Chiangmai, Thailand, 1984:241-2.

28.  Ela MAA, El-Shaer NS, Ghanem NB.  Antimicrobial evaluation and chromatographic analysis of some essential and fixed oils.  Pharmazie 1996;51(12): 993-4.

29.  Yam M, Guo T, Zhang M, Liu B, Hou X, Dai H.  Inhibitory and bactericidal action of diflucan, allitridin, and garlic oil injection against systemic fungal infections.  Shenyang Yaoke Daxue 2000;17(3):214-6.

30.  Guerin JC, Reveillere HP.  Antifungal activity of plant extracts used in therapy. I. Study of 41 plant extracts against 9 fungi species.  Ann Pharm Fr 1984;42(6):553-9.

31.  Ahmad I, Beg AZ.  Antimicrobial and phytochemical studies on 45 Indian medicinal plants against multi-drug resistant human pathogens.  J Ethnopharmacol 2001;74: 113-23.

32.  Caceres A, Giron LM, Alvarado SR, Torres MF.  Screening of antimicrobial activity of plants popularly used in Guatemala for the treatment of dermatomucosal diseases.  J Ethnopharmacol 1987;20(3):223-37.        

33.  Chaiyasothi T, Rueaksopaa V.  Antibacterial activity of some medicinal plants. Undergraduate Special Project Report, 1975:109pp.

34.  Alkofahi A, Batshoun R, Owais W, Najib N.  Biological activity of some Jordanian medicinal plant extracts. Part II.  Fitoterapia 1997;68(2):163-8.

35.  Giron LM, Aguilar GA, Caceres A, Arroyo GL.  Anticandidal activity of plants used for the treatment of vaginitis in Guatemala and clinical trial of a Solanum nigrescens preparation.  J Ethnopharmacol 1988;22(3):307-13.

36.  Hughes BG, Lawson LD.  Antimicrobial effects of Allium sativum L. (garlic), Allium ampeloprasum L. (elephant garlic), and Allium cepa L. (onion), garlic compounds and commercial garlic supplement products.  Phytother Res 1991;5(4):154-8.

37.  Kabelik J.  Antibacterial properties of garlic.  Pharmazie 1970;25(4):266.

38.  Lemar K M, Turner M P,  Lloyd D.  Garlic (Allium sativum) as an anti-Candida agent: a comparison of the efficacy of fresh garlic and freeze-dried extracts.  J Appl Microbiol 2002;93(3):398-405.

39.  Motsei ML, Lindsey KL, van Staden J, Jager AK.  Screening of traditional used south African plants for antifungal activity against Candida albicans.  J Ethnopharmacol 2003;86:235-41. 

40.  Conner DE, Beuchat LR.  Effects of essential oils from plants on growth of food spoilage yeasts.  J Food Sci 1984; 49(2): 429-34.

41.  Conner DE, Beuchat LR.  Sensitivity of heat-stressed yeasts to essential oils of plants.  Appl Environ Microbiol 1984;47(2):229-33.

42.  Conner DE, Beuchat LR.  Recovery of heat-stressed yeasts in media containing plant oleoresins.  J Appl Bacterial 1985;59(1):49-55.

43.  Conner DE, Beuchat LR.  Inhibitory effects of plant oleoresins on yeats.  Interact Food Proc Int IUMS-ICFMH Symp, 12th 1983:447-51.